Mer om oss

Här kommer vi lägga upp blandad information som eventuellt kan intressera dig.

Om citat av Björn Thomasson

Dessa är tagna antingen från hans hemsida eller från vår egen mailkorrespondens med Björn. Vi har idag inget formellt samarbete med Björn Thomasson, men vi har ändå en god relation. Han står inte bakom verksamheten eller denna hemsida. Specifika hänvisningar till Björn Thomasson är dock gjorda med hans medgivande.

Om två kajaker

Två kajaker är bättre än en! Dels gäller detta upplevelsen av att paddla. Den vill man dela med någon. Sedan gäller det hanteringen. Det är en enkel sak att lasta två kajaker på takräcket och åka till vattnet och bära ner kajakerna till strandkanten och lägga i dem, om man är två personer! Det går att göra ensam, men det kan knappast kallas enkelt på samma sätt som om man är två. Dessutom är ett vanligt biltak optimalt för två kajaker. Ditt takräcke är redan förberett för detta.

Om polyeten

Detta är ett etablerat och vanligt materialval vid tillverkning av havskajaker. Andra vanliga materialval är till exempel glasfiber, trä samt den klassiska grönlandstekniken där ett skelett av träribbor kläs med skinn eller textilduk.

De främsta fördelarna med polyeten är att det är segare och mer stöttåligt än alternativen. En viktig fördel är också att tillverkningskostnaden är lägre och därmed blir även priset för konsument lägre. Nackdelar med polyeten kan vara att materialet kan deformeras om det utsätts för hög värme eller långvarigt tryck, eller en kombination av dessa. Den polyeten som används i våra kajaker minimerar i mycket hög grad just dessa nackdelar. En annan nackdel med polyeten är just dess seghet. Ett mindre segt, det vill säga ett styvare material, ger en snabbare kajak - men också ömtåligare. Så seghet vs styvhet har både fördelar och nackdelar.

Vad som är bäst materialval för din kajak beror på vilken budget du har, anser vi i varje fall. Är din budget 10 000 kr så är en Liker i polyeten det bästa valet för dig. Är din budget 25 000 kr så får du en bättre glasfiberkajak för den summan, till exempel en Frej - också designad av Björn Thomasson och av många ansedd som den bästa kajak som någonsin massproducerats. Men vi anser ändå att två stycken Liker kajaker är ett ännu bättre val för den budgeten! Om din budget räcker för två Frej i glasfiber, då måste vi ge oss. Köp det istället för Liker. Om det är din budget kommer du nog inte bli nöjd med en Liker. Men även i detta läge vill du nog komplettera med en Liker för det kommer alltid finnas tillfällen då du vill ha en lite mer tålig kajak, då paddlingen eller hanteringen väntas bli ruffare än vad du vill utsätta dina dyra glasfiberkajaker eller träkajaker för. Med andra ord, en kajak från Liker i polyeten är alltid ett bra val, som enda kajak ibland och som komplementkajak ibland.

Om skötsel av din Liker

En kajak från Liker är i stort sett underhållsfri. Det är nästan inga delar som kan gå sönder eller som slits ut. Den rostar inte och den tål väder och vind. Men om du vill ha glädje av din kajak hela livet och även kunna låta den gå i arv i generationer så finns några råd som kan vara bra att följa.

När kajaken inte används går det lika bra att förvara den utomhus som i garaget, men den bör helst inte förvaras långvarigt i direkt solljus. På mycket lång sikt kan UV-ljuset bryta ner materialet. Montera gärna två kajakkonsoller på en vägg där du lägger upp kajaken när den förvaras. Sådana går att bygga själva av trä, men det går också bra att köpa färdiga kajakkonsoller från oss.

Om paddlar

Olika paddlar lämpar sig för olika ändamål. På Björn Thomassons hemsida finns en grundlig och läsvärd genomgång av detta (direktlänk i nytt fönster). Men generellt gäller ändå att vikten på paddeln har stor betydelse efterssom man blir trött i armarna när man paddlat länge med en tung paddel. Paddlar i kolfiber är lättast och dyrast. En bra paddel kostar minst 1 500 kr. De paddlar som ingår i våra kajakpaket är inte i kolfiber utan av lite enklare slag. Dessa paddlar är helt ok, men om eller när du är en inbiten paddlare kommer du nog vilja investera i en riktigt bra paddel i kolfiber. Vi har givetvis sådana paddlar i vår butik.