KAJAK-KÖP-SKOLA

Liker Kajak Sverige säljer kajaker för att vi älskar paddling och friluftsliv. Vi vill att våra kunder skall förstå vad de köper och bli nöjda när ni handlat hos oss. Därför får du här några tips om vad som skiljer olika kajaker från varandra och hur våra egna kajaker förhåller sig till detta.

PLAST ELLER GLASFIBER

Kajaker i glasfiber är dyrare, i regel dubbla priset mot en plastkajak. Våra kajaker är gjorda i HDPE - högdensitetpolyeten, vilket är ett finare namn för plast i bra kvalite. Några fördelar med glasfiber:

  • Det går att måla och ha olika färgsättning på en glasfiberkajak, vilket gör det lättare att göra den snygg.

  • Skrovet kan göras tunnare vilket gör den lättare än en plastkajak.

  • Den kan förvaras nästan hur som helst, helt utan skydd från marken eller väder, och den tar inte skada av det.

  • Den är styvare vilket gör att den blir snabbare i vattnet om design och allt annat är lika.

Ett par fördelar med våra plastkajaker:

  • Priset är mycket bättre.

  • Materialet är starkare och tåligare vid användning än vad glasfiber är. Du kan krocka med stenar eller till och med tappa kajaken i gatan utan att den går sönder. Glasfiberkajaker är styvare, hårdare men också skörare. De skadas lätt om de får en hård stöt mot en sten, och materialet kan spricka. En Liker plastkajake är nästan oförstörbar, men den behöver förvaras med mer omsorg än en glasfiberkajak. Den gillar inte direkt solljus under lång tid, och den ändrar lätt form när den utsätts för värme eller tryck. Om formen ändras så går det dock att ändra tillbaka genom att utsätta den för tryck och värme åt andra hållet.

  • Våra platskajaker är gjutna i ett enda stycke med rotationsgjutningsteknik. Det gör att de är helt fria från skarvar. Det kan inte tränga in vatten någonstans och det finns inga svaga punkter.

En plastkajak ser ofta lite bulig ut i formen efter ett tag. Detta har ingen inverkan på dess sjöduglighet, och ingen betydande inverkan på andra egenskaper heller, men en glasfiberkajak är ofta snyggare längre.

Våra Easty V5.0 och Easty 4.5 är typiska plastkajaker enligt ovan, men våra Expedition är gjorda i trelagers sandwich teknik vilket gör dem nästan lika styva och formstabila som glasfiber. Lite tyngre, men annars det bästa av två världar. Både extremt tåliga vid användning och formstabila vid förvaring.

SKÄDDA ELLER RODER

Det finns i stort sett två olika typer av kajaker. Den ena typen är byggd för att utrustas med roder och den andra är byggd för att utrustas med skädda. Man talar om roderkajak respektive skäddakajak. Vi har båda typerna i vårt sortiment.

En roderkajak är kursstabil, det vill säga den är lätt att paddla rakt fram, men inte lika lättstyrd. Därför har den roder så man enkelt kan styra med hjälp av detta. Den går att styra även utan roder, med bara paddeln men den är oftast utrustad med roder då det gör paddlingen enklare, särskilt då att styra.

En skäddakajak är inte kursstabil utan tvärtom så ändrar den riktning så fort du tar ett paddeltag. Du behöver alltså inget roder för att styra den utan du kommer styra den åt olika håll hela tiden. Men du behöver dock en skädda så att den åker rakt fram när du vill det, så den inte styr fram och tillbaka utan håller en rak fin kurs när du har ett mål som du paddlar emot. Man kan visserligen använda ett roder som skädda, men ett roder bromsar mer för samma effekt än en skädda gör, så om man har en skäddakajak så är det alltid bäst att ha skädda på den och inte roder.

Björn Thomassons kajaker är skäddakajaker. Han har designat dessa så det är optimerade för skädda. De går att beställa och köpa med roder men jag skulle säga att det vore en dålig kajak. Jag avråder från det. Använd skädda på en skäddakajak och roder på en roderkajak.

KLASSISK DESIGN ELLER MODERN DESIGN AV BJÖRN THOMASSON

Den klassiska designen är vanligast. De flesta som köper en kajak vill köpa en kajak som ser ut som kajaker brukar se ut, och därför köper de en kajak i klassiks design. Den är lite spetsig och sticker upp lite i för och akter. Det ser ganska snygg ut. Många av dessa kajaker är kopior av kopior av kopior av en engelsk kajak från mitten av 1900-talet, som i sin tur var inspirerad av klassiska eskimåkajaker. Klassiska kajaker är i regel roderkajaker. Våra Liker Expedition-kajaker är denna typ av kajaker.

Den moderna design som Björn Thomasson gett våra Easty V5.0 och Easty 4.5 är bättre än den klassiska. Den moderna designen är optimerad för att vara både sjödugligare och snabbare. Den klassiska är optimerad för att se klassisk ut. En skillnad jag noterat med dessa vid hårt väder och motvind är att Thomassons kajaker skär igenom vågorna och har så låg profil att vinden inte tar tag i kajaken så lätt, medan kajaker med klassisk design med spetsig och uppstickande ändar dels lyfts av vågorna snarare än skär igenom och dels blir ett lättare vindfång som vill få kajaken ur kurs. Det blir helt enkelt guppigare och mer kamp mot vinden med den klassiska designen än med Thomassons moderna design.

Många skulle nog hävda att även detta mest är en smaksak, och i så fall så har Liker Kajak bra kajaker till billiga priser för alla smaker.